«DAB har dårlig lyd»

facebooktwitterlinkedinmail

Fakta: Med et optimalt FM-mottak er det i praksis små kvalitetsmessige forskjeller mellom FM- og DAB-lyd.

Radio i vindu
Det meste av radiolyttingen foregår med radioer i kategorien reiseradioer/kjøkkenradioer. Illustrasjon: Jeanette Torvmark Tinholt / Kreere AS

Lyden på DAB+ er bygget opp etter samme grunnprinsipper som musikk i mp3 og musikkfilene hos strømmetjenestene Spotify og Wimp med mer. Med et optimalt FM-mottak er det i praksis små kvalitetsmessige forskjeller mellom FM og DAB-lyd, og for mange lyttere er det vanskelig å fange opp denne forskjellen.

Lydkvaliteten bestemmes i stor grav av utstyr og lydbehandling hos kringkasterne, som etterstreber å levere best mulig resultat. DAB gir dessuten mulighet for ulik lydkoding på ulike kanaler på ulike tider av døgnet. Dermed kan det f.eks. opprettes kanaler på kort varsel, og det kan prioriteres høyere kvalitet på deler av døgnet.

Den store forskjellen på FM og DAB er at DAB-radio ikke skurrer, svært mange oppgir derfor lyd som DAB-radios viktigste egenskap, ifølge Digitalradioundersøkelsen fra Kantar Gallup. Kringkastet radio er er sjelden brukt som lydkilde for de store hifi-opplevelsene, men har som primæroppgave å sikre bred og stabil distribusjon.