«DAB er ut. Snart er DAB+ ut»

facebooktwitterlinkedinmail

Fakta: Det foreligger ingen planer om å utvikle en ny lydkoding som ikke er kompatibel med DAB+.

DAB+ er en videreutvikling av DAB som kom ca. 20 år etter at den opprinnelige DAB-standarden ble satt. DAB-standardene ivaretas i dag av WorldDAB, en organisasjon med medlemmer fra hele verden. Disse inkluderer radiokringkastere, bilprodusenter og andre store organisasjoner. For disse innebærer en endring i standarden alltid en grad av risiko, da det vil kunne påvirke hvor mye folk lytter til radio, hvor enkelt det er å få tak i nye radioer etc.

En endring i standarden kan være nødvendig for å holde standarden oppdatert i forhold til annen teknisk utvikling, men WorldDAB vil ikke gjøre endringer oftere enn strengt nødvendig. Videreutvikling av standarden dreier seg om funksjonalitet og muligheter, som er kompatibelt med lydstandarden DAB+.

DAB+ har vært normen i norske utsalg i flere år og de aller fleste radioer som er solgt i Norge etter 2009 er DAB+. I dag sendes flere kanaler i DAB+, og fra 2017 vil de fleste kanalene sendes i DAB+. Alle DAB-radioer som selges i dag har både DAB og DAB+.

Tiny c5
Alle radioer i dag har både DAB og DAB+. Foto: TTMicro.

I dag sender 18 kanaler i DAB+ – ni kommersielle radiokanaler og ni NRK-kanaler. Syv kanaler sender i DAB, inkludert alle hovedkanaler. Alle kanaler som sender i DAB+ er merket med dette, blant annet på kanaloversikten på radio.no.

Pr april 2016 sender følgende kanaler i DAB+: P5 Hits, P6 Rock, P7 Klem, P8 Pop, NRJ, Radio Soft, Kiss, Kiss Story, Radio Rock, NRK Sami, mP3, NRK Folkemusikk, NRK Vær, NRK Sport, NRK Klassisk, NRK Super, NRK Jazz, NRK P13.